220g víz
200g bl 80
100g tk tönköly liszt
80g kovász
7,5 g só
Elkészítése :
( 1. ) A lisztet, a vizet, és a kovászt összekeverem. Fél órát fermentálom.
2. ) Fermentálás után, dagasztom 5 percig só nélkül, majd sóval is dagasztom még 5 percig.
3. ) Dagasztást követően, olajozott tálba teszem, és rögtön elvégzek rajta egy szirom hajtást.
4. ) Ezt követően, 45 percenként megcsinálok 1-1 coil hajtást. A coil hajtást 3x megismétlem. Utolsó után 1 órát pihenjen a tészta.
5. ) Az 1 óra elteltével, veknire formázom és megy a vékonyan kiolajozott formába.
Ha éjszára hűtőbe teszem, akkor egy fél órát hagyom a pulton.
Ha aznap sütöm, akkor addig kelesztem, míg a forma majdnem tele nem lesz teljesen.
6. ) Ezután lespriccelem vízzel, magokkal megszórom. Én ezt be sem szoktam metszeni, mert lehetetlen, de csodaszép lesz, nem reped.
7. ) Lefedem egy másik formával, amit vízzel belül bespriccelek. 230°C fokos sütőbe teszem.
10 perc után leveszem a hőfokot 200-210°C-ra.
A fedőt 20 perc után leveszem, ezután kb.20 percig sütöm még a kenyeret.
Összesen 35-40 percig sül. Ha nagyon barnul a teteje, egy darab fóliát tegyetek rá.
Ebből 50 dkg lesz a kész kenyér.
Jó étvágyat kívánok!
Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!