Isteni finomak lettek a kiflik, tényleg türelmesnek kell lenni, nem szabad elkapkodni a kelesztést.
Cserébe foszlós, puha lesz a végeredmény.
Gyerekként mindig letekertük körbe a kifli héját a belsejéről. :-) Na ez is pont olyan lett.
Hozzávalók:
180g kovász ( kicsit keményebbre etetve,
470g bl 55 liszt
30g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
150g tej
120-150g víz
25 g vaj
15 g cukor
15 g só ( én sós vagyok, nekem kicsit több sót elbírt volna még )
Elkészítése
( 1. ) A vizet és a tejet összekevertem a cukorral, a kovásszal. Rászitáltam a lisztet, majd elkezdtem dagasztani. Ment hozzá a só, majd utoljára az olvasztott vaj. Egy elég kemény tészta lesz, de nem kell megijedni, csodás lesz a végeredmény.
2. ) Kelesztőtálba tettem lefedve, és konkrétan hagytam a duplájára kelni.
3. ) 5 óra múlva kiborítottam, 10 darabra osztottam, gombócra formáztam, letakartam, és újabb 20-30 percig pihentettem.
4. ) Egyenként kifliket formáztam. Nagyon vékonyra nyújtottam, háromszög alakúra, és a szélesebb felétől elkezdtem feltekerni, miközben kifelé irányuló mozdulatokkal sodrottam.
5. ) Tepsire sorakoztattam őket, egy nylonnal letakartam ,és készre kelesztettem. Nálam 2 óra kellett ehhez.
6. ) A sütőt 200°C fokra melegítettem, alul egy vizes edénnyel. A kifliket lespricceltem vízzel, megszórtam magokkal, durva szemű sóval, és a sütőbe tettem.
20-22 perc alatt sültek készre, a vizes edényt az utolsó 5 percben kivettem, hogy ropogós legyen a kiflim.
Jó étvágyat kívánok!
Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!