Kovászos kenyér receptek, Celldömölki vekni, kovászos kenyér, kovász, morzsa, Szatmári Erika, kovászos sütemény, kovászmorzsa

Menü gomb. Ha ide kattintasz, balról beúszik egy új menü, ahol kiválaszthatod merre tovább.
Szatmári Erika kovászos receptjei lépésrŐl-lépésre

Menü gomb. Ha ide kattintasz, balról beúszik egy új menü, ahol kiválaszthatod merre tovább.
menü
Celldömölki vekni

Regisztrálok! >>



Ezt a receptet 11750 alkalommal olvasták



Kipróbáltam a celldömölki kenyérlisztet.
Ízre, állagra nagyon finom lett a kenyér, viszont megizzasztott rendesen.
Én mindig minimum 75 % hidratációval dagasztok.
Most is szépen ennyit mértem ki a dagasztógép üstjébe, de annyira lágy volt a tészta, hogy szinte kezelhetetlen lett.

Nem fűztem sok reményt ehhez a kenyérhez, de a hajtogatások alatt szépen összekapta magát.
A formázásnál viszont vége lett a világnak, és elkezdett terülni, ragadni... Szó szerint bele öntöttem a szakajtóba, és betettem a hűtőbe reggelig. Morzsának még mindig jó lesz alapon. A sütés első 20 perce után, a fedőt levettem, és akkor ért a meglepetés. Egy szép kis veknit láttam, formás, magas... nem terült el.
A kisült kenyér színe enyhén barnás - sárgás, de az íze nagyon finom.
Lehet az volt a baj, hogy másik bl80 liszttel kevertem, legközelebb magában fogom csak bedagasztani.
Mindenképpen 70% hidratációval kell kezdeni, és inkább dagasztás közben, apránként hozzá adni még egy kevés vizet, ha szükséges.

Hozzávalók:

370g víz
250g bl80 szabó
200g celldömölki bl80
110g kovász
50g teljes kiőrlésű tönköly
12g só

Elkészítése
:

( 1. ) A vízben elkevertem a kovászt, majd rászitáltam a lisztet.
A dagasztógéppel 2-3 perc alatt simára kevertem, majd lefedve hagytam 45 percig.

2. ) Dagasztottam 5 percet alacsony fokozaton, majd hozzáadtam a sót, és még 5 perc dagasztás következett.
Egy hajszál vékonyan kiolajozott dobozba tettem a tésztát, és egy sziromhajtással rögtön meg is hajtottam.

3. ) 45 perc múlva lamináltam, vizezett pultra borítottam a tésztát, majd mint a rétest, vékonyra kihúzgáltam, össze hajtottam, és ment vissza a dobozba.

Ezután még 2 coil hajtást kapott, 45-50 percenként. Az utolsó hajtás után hagytam pihenni addig, amíg a 90% térfogat növekedést elérte a tészta.

Az összes bulk idő így 5 óra volt.

4. ) A tésztát kiborítottam a pultra, és előformáztam (gömbölyítve feszesre húztam, cipó formára).

5. ) 15 perc pihentetés után veknire formáztam, és egy rizsliszttel szórt szakajtóba tettem.

A szakajtót letakartam egy konyharuhával, és betettem a 6-7°C fokos hűtőbe reggelig (kb. 14 órát volt hűtőben).

6. ) Reggel előmelegítettem a sütőt a vaslábassal együtt 250°C fokra.

A kenyeret díszítettem, majd átraktam a forró edénybe.

250°C fokon sütöttem 20 percig, fedővel, majd a gőzt kiengedtem a fedő alól. A hőt lecsökkentettem 210°C fokra, és így sütöttem még 10 percig. Ezután a fedőt levettem, 200°C fokra mérsékeltem a hőt, és készre sütöttem a kenyeret, nagyjából 50-52 perc alatt.




    Jó étvágyat kívánok!





Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!

Regisztrálok
KOVÁSZMORZSA




    

www.kovaszmorzsa.hu

2021 - 2024
Honlap: aevosoft❖ab.aevo
A weboldal a belépéshez, és a regisztrációhoz szükséges sütiket használ.