Kovászos kenyér receptek, Sajtos stangli, kovászos kenyér, kovász, morzsa, Szatmári Erika, kovászos sütemény, kovászmorzsa

Szatmári Erika kovászos receptjei lépésrŐl-lépésre

menü
Sajtos stangli

Regisztrálok! >>



Ezt a receptet 1838 alkalommal olvasták



Ez a sajtos stangli a legfinomabb, amit valaha sütöttem.
A receptet a konyhaparádé oldalon találtam.

Hozzávalók:

300g magas fehérje tartalmú kenyérliszt átszitálva
150g langyos tej
130g aktív kovász (előző este 10g kovász + 75g liszt + 55g víz)
100g cheddar vagy valamilyen finom olvadékony sajt, reszelve (Trappista, Edam, Füstölt)
70g tejföl
30g szoba hőmérsékletű vaj
15g cukor
8g só
2 ek étolaj

Elkészítése
:

( 1. ) Felmelegítem a tejet, és eloszlatom benne a cukrot, majd alaposan elkeverem a liszttel, kovásszal és a tejföllel.

2. ) Pár percig dagasztom, majd a végén hozzá adom a két evőkanál olajat. Folytatom a gyúrást addig míg a tészta össze nem áll, és az összes olaj szépen fel nem szívódik a tésztában.

20 percet pihentetem, majd hozzáadom a sót, és a vaj felét. Két részletben adom hozzá a vajat. Kb 8-10 perc dagasztás után szép sima, kellemes tapintású, lágy tésztát kapok.

3. ) Tálba teszem, és egy órát kelesztem letakarva 26-28°C fok között.

4. ) Enyhén meglisztezem az asztal felületét, és kiborítom a tésztát. Kihúzogatom a széleit amíg egy kb 40×40cm nagyságú négyzetet kapok. Csinálok egy boríték hajtást rajta. A tészta jobb harmadát középre hajtom majd a tészta bal oldalát ráhajtom az előzőre, így kapok egy hosszabb téglalap alakot. Következő lépésben feltekerem mint egy csigát, közben húzok rajta párat hogy feszes legyen a tészta.

Egy óra pihenő után ismét megismétlem a 'csigahajtást', majd megy vissza a melegre pihenni még egy órát.

5. ) Felosztom a tésztát 5×140g-os darabra, és megcsinálom az előformázást. Kilapítgatom a tésztadarabot, hogy kb egy kis négyzet alakot kapjak. Behajtom a két szélét középre, majd feltekerem a rövidebbik oldaláról kezdve.

6. ) 20 perc pihenő után megcsinálom a végső formázást. Nyújtófa segítségével kinyújtom a kis csigákat egy kb 10×15 cm nagyságú téglalapra, majd a hosszabbik felétől kezdve ismét felgöngyölítem, és össze csípem az alját

Tepsire teszem őket 1 – 1,5 cm távolságra majd meleg, gőzös helyen 1,5 – 2 órát kelesztem. Én általában a sütőt használom erre a célra egy forró, gőzölgő pohár vízzel.

Mikor a tészta megkel, tapintásra puha, és a stanglik összeérnek a idő letelte után.

7. ) Megszórtam őket a reszelt sajttal és 250°C fokra előmelegített, gőzös sütőbe tettem.

Amint bemennek a sütőbe, lejjebb kapcsolom a hőfokot 190°C fokra és 22-24 perc alatt készre sütöm őket.

Én végig gőzzel sütöm, így a stanglik puhák maradnak.



Jó étvágyat kívánok!





Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!

Regisztrálok
KOVÁSZMORZSA




    

www.kovaszmorzsa.hu

2021 - 2022
Honlap: aevosoft❖ab.aevo
A weboldal a belépéshez, és a regisztrációhoz szükséges sütiket használ.