Ez a sajtos stangli a legfinomabb, amit valaha sütöttem.
A receptet a konyhaparádé oldalon találtam.
Hozzávalók:
300g magas fehérje tartalmú kenyérliszt átszitálva
150g langyos tej
130g aktív kovász (előző este 10g kovász + 75g liszt + 55g víz)
100g cheddar vagy valamilyen finom olvadékony sajt, reszelve (Trappista, Edam, Füstölt)
70g tejföl
30g szoba hőmérsékletű vaj
15g cukor
8g só
2 ek étolaj
Elkészítése
:
( 1. ) Felmelegítem a tejet, és eloszlatom benne a cukrot, majd alaposan elkeverem a liszttel, kovásszal és a tejföllel.
2. ) Pár percig dagasztom, majd a végén hozzá adom a két evőkanál olajat. Folytatom a gyúrást addig míg a tészta össze nem áll, és az összes olaj szépen fel nem szívódik a tésztában.
20 percet pihentetem, majd hozzáadom a sót, és a vaj felét. Két részletben adom hozzá a vajat. Kb 8-10 perc dagasztás után szép sima, kellemes tapintású, lágy tésztát kapok.
3. ) Tálba teszem, és egy órát kelesztem letakarva 26-28°C fok között.
4. ) Enyhén meglisztezem az asztal felületét, és kiborítom a tésztát. Kihúzogatom a széleit amíg egy kb 40×40cm nagyságú négyzetet kapok. Csinálok egy boríték hajtást rajta. A tészta jobb harmadát középre hajtom majd a tészta bal oldalát ráhajtom az előzőre, így kapok egy hosszabb téglalap alakot. Következő lépésben feltekerem mint egy csigát, közben húzok rajta párat hogy feszes legyen a tészta.
Egy óra pihenő után ismét megismétlem a 'csigahajtást', majd megy vissza a melegre pihenni még egy órát.
5. ) Felosztom a tésztát 5×140g-os darabra, és megcsinálom az előformázást. Kilapítgatom a tésztadarabot, hogy kb egy kis négyzet alakot kapjak. Behajtom a két szélét középre, majd feltekerem a rövidebbik oldaláról kezdve.
6. ) 20 perc pihenő után megcsinálom a végső formázást. Nyújtófa segítségével kinyújtom a kis csigákat egy kb 10×15 cm nagyságú téglalapra, majd a hosszabbik felétől kezdve ismét felgöngyölítem, és össze csípem az alját
Tepsire teszem őket 1 – 1,5 cm távolságra majd meleg, gőzös helyen 1,5 – 2 órát kelesztem. Én általában a sütőt használom erre a célra egy forró, gőzölgő pohár vízzel.
Mikor a tészta megkel, tapintásra puha, és a stanglik összeérnek a idő letelte után.
7. ) Megszórtam őket a reszelt sajttal és 250°C fokra előmelegített, gőzös sütőbe tettem.
Amint bemennek a sütőbe, lejjebb kapcsolom a hőfokot 190°C fokra és 22-24 perc alatt készre sütöm őket.
Én végig gőzzel sütöm, így a stanglik puhák maradnak.
Jó étvágyat kívánok!