Kovászos kenyér receptek, Sajtos stangli, kovászos kenyér, kovász, morzsa, Szatmári Erika, kovászos sütemény, kovászmorzsa

Menü gomb. Ha ide kattintasz, balról beúszik egy új menü, ahol kiválaszthatod merre tovább.
Szatmári Erika kovászos receptjei lépésrŐl-lépésre

Menü gomb. Ha ide kattintasz, balról beúszik egy új menü, ahol kiválaszthatod merre tovább.
menü
Sajtos stangli

Regisztrálok! >>



Ezt a receptet 11956 alkalommal olvasták



Ez a sajtos stangli a legfinomabb, amit valaha sütöttem.
A receptet a konyhaparádé oldalon találtam.

Hozzávalók:

300g magas fehérje tartalmú kenyérliszt átszitálva
150g langyos tej
130g aktív kovász (előző este 10g kovász + 75g liszt + 55g víz)
100g cheddar vagy valamilyen finom olvadékony sajt, reszelve (Trappista, Edam, Füstölt)
70g tejföl
30g szoba hőmérsékletű vaj
15g cukor
8g só
2 ek étolaj

Elkészítése
:

( 1. ) Felmelegítem a tejet, és eloszlatom benne a cukrot, majd alaposan elkeverem a liszttel, kovásszal és a tejföllel.

2. ) Pár percig dagasztom, majd a végén hozzá adom a két evőkanál olajat. Folytatom a gyúrást addig míg a tészta össze nem áll, és az összes olaj szépen fel nem szívódik a tésztában.

20 percet pihentetem, majd hozzáadom a sót, és a vaj felét. Két részletben adom hozzá a vajat. Kb 8-10 perc dagasztás után szép sima, kellemes tapintású, lágy tésztát kapok.

3. ) Tálba teszem, és egy órát kelesztem letakarva 26-28°C fok között.

4. ) Enyhén meglisztezem az asztal felületét, és kiborítom a tésztát. Kihúzogatom a széleit amíg egy kb 40×40cm nagyságú négyzetet kapok. Csinálok egy boríték hajtást rajta. A tészta jobb harmadát középre hajtom majd a tészta bal oldalát ráhajtom az előzőre, így kapok egy hosszabb téglalap alakot. Következő lépésben feltekerem mint egy csigát, közben húzok rajta párat hogy feszes legyen a tészta.

Egy óra pihenő után ismét megismétlem a 'csigahajtást', majd megy vissza a melegre pihenni még egy órát.

5. ) Felosztom a tésztát 5×140g-os darabra, és megcsinálom az előformázást. Kilapítgatom a tésztadarabot, hogy kb egy kis négyzet alakot kapjak. Behajtom a két szélét középre, majd feltekerem a rövidebbik oldaláról kezdve.

6. ) 20 perc pihenő után megcsinálom a végső formázást. Nyújtófa segítségével kinyújtom a kis csigákat egy kb 10×15 cm nagyságú téglalapra, majd a hosszabbik felétől kezdve ismét felgöngyölítem, és össze csípem az alját

Tepsire teszem őket 1 – 1,5 cm távolságra majd meleg, gőzös helyen 1,5 – 2 órát kelesztem. Én általában a sütőt használom erre a célra egy forró, gőzölgő pohár vízzel.

Mikor a tészta megkel, tapintásra puha, és a stanglik összeérnek a idő letelte után.

7. ) Megszórtam őket a reszelt sajttal és 250°C fokra előmelegített, gőzös sütőbe tettem.

Amint bemennek a sütőbe, lejjebb kapcsolom a hőfokot 190°C fokra és 22-24 perc alatt készre sütöm őket.

Én végig gőzzel sütöm, így a stanglik puhák maradnak.



Jó étvágyat kívánok!





Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!

Regisztrálok
KOVÁSZMORZSA






www.kovaszmorzsa.hu

2021 - 2024
Honlap: aevosoft❖ab.aevo
A weboldal a belépéshez, és a regisztrációhoz szükséges sütiket használ.