Kovászos kenyér receptek, Celldömölki vekni, kovászos kenyér, kovász, morzsa, Szatmári Erika, kovászos sütemény, kovászmorzsa

Szatmári Erika kovászos receptjei lépésrŐl-lépésre

menü
Celldömölki vekni

Regisztrálok! >>



Ezt a receptet 2936 alkalommal olvasták



Kipróbáltam a celldömölki kenyérlisztet.
Ízre, állagra nagyon finom lett a kenyér, viszont megizzasztott rendesen.
Én mindig minimum 75 % hidratációval dagasztok.
Most is szépen ennyit mértem ki a dagasztógép üstjébe, de annyira lágy volt a tészta, hogy szinte kezelhetetlen lett.

Nem fűztem sok reményt ehhez a kenyérhez, de a hajtogatások alatt szépen összekapta magát.
A formázásnál viszont vége lett a világnak, és elkezdett terülni, ragadni... Szó szerint bele öntöttem a szakajtóba, és betettem a hűtőbe reggelig. Morzsának még mindig jó lesz alapon. A sütés első 20 perce után, a fedőt levettem, és akkor ért a meglepetés. Egy szép kis veknit láttam, formás, magas... nem terült el.
A kisült kenyér színe enyhén barnás - sárgás, de az íze nagyon finom.
Lehet az volt a baj, hogy másik bl80 liszttel kevertem, legközelebb magában fogom csak bedagasztani.
Mindenképpen 70% hidratációval kell kezdeni, és inkább dagasztás közben, apránként hozzá adni még egy kevés vizet, ha szükséges.

Hozzávalók:

370g víz
250g bl80 szabó
200g celldömölki bl80
110g kovász
50g teljes kiőrlésű tönköly
12g só

Elkészítése
:

( 1. ) A vízben elkevertem a kovászt, majd rászitáltam a lisztet.
A dagasztógéppel 2-3 perc alatt simára kevertem, majd lefedve hagytam 45 percig.

2. ) Dagasztottam 5 percet alacsony fokozaton, majd hozzáadtam a sót, és még 5 perc dagasztás következett.
Egy hajszál vékonyan kiolajozott dobozba tettem a tésztát, és egy sziromhajtással rögtön meg is hajtottam.

3. ) 45 perc múlva lamináltam, vizezett pultra borítottam a tésztát, majd mint a rétest, vékonyra kihúzgáltam, össze hajtottam, és ment vissza a dobozba.

Ezután még 2 coil hajtást kapott, 45-50 percenként. Az utolsó hajtás után hagytam pihenni addig, amíg a 90% térfogat növekedést elérte a tészta.

Az összes bulk idő így 5 óra volt.

4. ) A tésztát kiborítottam a pultra, és előformáztam (gömbölyítve feszesre húztam, cipó formára).

5. ) 15 perc pihentetés után veknire formáztam, és egy rizsliszttel szórt szakajtóba tettem.

A szakajtót letakartam egy konyharuhával, és betettem a 6-7°C fokos hűtőbe reggelig (kb. 14 órát volt hűtőben).

6. ) Reggel előmelegítettem a sütőt a vaslábassal együtt 250°C fokra.

A kenyeret díszítettem, majd átraktam a forró edénybe.

250°C fokon sütöttem 20 percig, fedővel, majd a gőzt kiengedtem a fedő alól. A hőt lecsökkentettem 210°C fokra, és így sütöttem még 10 percig. Ezután a fedőt levettem, 200°C fokra mérsékeltem a hőt, és készre sütöttem a kenyeret, nagyjából 50-52 perc alatt.




    Jó étvágyat kívánok!





Szeretnéd látni az összes receptemet? Első lépésként regisztrálj be az oldalra!

Regisztrálok
KOVÁSZMORZSA




    

www.kovaszmorzsa.hu

2021 - 2022
Honlap: aevosoft❖ab.aevo
A weboldal a belépéshez, és a regisztrációhoz szükséges sütiket használ.